Čudno je to, pitanje autorstva. Zaista mogu da kažem da je jedini autor svakog teksta ovde upravo ona individua koja sada kuca i ova slova. Mogu, jer bi to bilo jednostavno i očekivano. Ali, i ne moramo da činimo stalno očekivane stvari, ne? Edgar Alan Po je rekao da jedan autor ne postoji, dok je sama originalnost (potpuna) upitna. Po je to mogao da kaže i ja bih se složila, ali on to nije rekao (koliko ja znam). Očigledno, autor je moćna ličnost – čitalac zavisi od informacije koju će mu autor ponuditi. Naivni čitalac je najveća zahvalnost jednom autoru, on beskompromisno veruje, čita srcem i ne proverava nisku reči. Naivni čitalac je jedna od suštinskih vrednosti književnosti i to vrlo dobro znaju proučavaoci književnosti. Oni ga u sebi izgube vrlo brzo.

Šta da ja napišem, kad je  pre mene već sve rečeno?

Postavio je pitanje egipatski pisac 3000 godina p.n.e. Postoji li onda autor? Nije li sve ponavljanje arhetipskog, dodavanje slojeva i igra sa već postavljenim pitanjima?

Istina postaje percepcija, nečije iskustvo i boja njegovih naočara. Postaje subjekat koji otresa sa sebe pokušaje da ga obuku u objektivno. Nema mesta pitanju istine u književnosti – ona nije nauka, i na tome smo joj zahvalni. Ona je igra, ideja, potpuno nerealni ideal, besramna laž, ljubičasti apsurd, vesela groteska, starac na izdisaju, besni dečak, zavodnica pitke kože.

Ako ne tražimo istinu, tražimo maštu. Istine ionako ima već previše u svetu i ona je sve, samo ne istina.

Ateizam modernog vremena je sahranio Istinu. On veliča Maštu, i ne stidi se toga.


Advertisements

Jedno mišljenje na „And the Author?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s