Smrt modernog čoveka

Čovek modernog vremena se probudio. Otvorio je oči i seo na ivicu kreveta. Tog jutra, sve je bilo na svojoj ivici, čak i san čoveka modernog vremena. On više nije sanjao. Možda nije ni spavao, ne zna, ne seća se.

Čovek modernog vremena je prazno posmatrao svoje telo. Njega više nije bilo, ostade senka u bledim rukama. Lice postade nemo. Moderni čovek se nije plašio jer on ne zna kako da se plaši. Moderni čovek zna svoju rutinu za svako jutro, on ne može da odstupi od nje. Moderni čovek treba da ustane, istušira se, saspe kafu u bledo telo i jede. Žvaće hranu i proguta.

Onda, moderni čovek ustane i izađe na ulicu. Kreće se, ali ne gleda u ljude jer nema potrebe – svi su isti. Njega ne interesuju lica, on gleda ispred sebe. Doći će na posao, sesti i kucati. Kucati, sedeti i jesti. Popiti gorku kafu. Kucati. Sedeti. Telefonirati. Kucati. Onda će moderni čovek da ustane i izađe na ulicu. Ponovo neće gledati u ljude jer nema potrebe, on prolazi između njih. Sa tim nema problema, svi se slažu i svima prija velika lakoća mimoilaženja. Mimoilaženje je dobro, nema bliskosti. On žuri svojoj mračnoj rupi jer mu snažna svetlost sunca smeta.

Moderni čovek će se vratiti u svoje prebivalište i sesti. Ješće. Žvakati hranu i gedati u tanjir. Zatim će da odbije nekoliko poziva prijatelja, jer moderni čovek nema vremena da izlazi iz svoje rupe. Moderni čovek nema vremena da bi ga gubio, on pati za svakim satom i vredno ga štedi. Kad sakupi nekoliko slobodnih sati, čovek modernog vremena ode do kompjutera i sedne. Posle četiri sata on ustane. Zatim nastavi da vredno skuplja nove slobodne sate. Pri tom će da odbije još nekoliko prijatelja i pretvori se u pokretnu traku.

Zatim, čovek modernog vremena upali televizor. Njemu prija odvlačenje pažnje i titrave, šarene, isprazne slike na ekranu, on ne želi da razmišlja – umoran je. Moderni čovek neće pročitati knjigu jer to zahteva koncentraciju, a on nema volju za koncentracijom i trudom, umoran je. Nema ni mnogo smisla u čitanju knjige, jer, on to nikako ne može da unovči. Ništa što se ne može unovčiti nije vredno pažnje modernog čveka. On ne želi da previše zna jer nema potrebe za tim, sposobnost disanja je dovoljna.

Moderni čovek ubrzo ugasi televizor jer mu je dosadio – to je njegova najveća bolest, neumorna dosada. Brza dosada. Tada ustane i ode do kreveta. Legne. Čovek modernog vremena sada tiho posmatra plafon i ne želi da prekine tišinu. Ne zna šta je tišina i pokušava da uživa u njoj. Ali, to je teško modernom čoveku, jer on ne zna kako se uživa. Moderni čovek shvata da je zaboravio ime čoveka koga je danas upoznao, mada, nije mu nikad ni znao ime. Nije mnogo važno jer su sva manje – više ista. Moderni čovek je takođe zaboravio da želi. Želja je sahranjena jer se inako teško ostvaruje, a sve što zahteva trud odbija modernog čoveka, on ne želi da troši svoju snagu.

Moderni čovek leži sam u krevetu. On je zaboravio da voli, mada, i to mu nije isplativo jer nema vremena za ljubav. Čovek modernog vremena ne želi bliskost, on se nje užasava. Ali još gore, s vremenom je zaboravio kako se ostvaruje bliskost. Mora da je imao negde zapisano kako se voli ali je zaturio papir na kome je to napisao. Šteta. Možda bi se i potrudio da ostvari bliskost ali on previše oseća ravnodušnost da bi to želeo. Ljubav je postala obaveza, a moderni čovek se grozi obaveza – on uživa u površnosti i lakoći postojanja. Strast je arhaizam i treba ga se kloniti. Površnost postade biblijska reč modernog čoveka jer on više ne veruje ni u šta. Moderni čovek je ateista samog sebe, Bog je odavno sahranjen. On isuviše voli samog sebe da bi imao vremena da voli još nekoga.

Moderni čovek ustaje iz kreveta i seda na ivicu. Sedeo je na ivici svoje egzistencije. Beše u potpunosti izgubljen, ali svoju promašenost teško da će  shvatiti jer u mobilnom telefonu ima navigaciju. Moderni čovek se mahnito stade grliti i tražiti svoje telo, no ne oseti ga.

                            Moderni čovek ne zna da je zaboravio kako se oseća.

Katarina Kovčin

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s