Spora smrt ima točkove

Smatram da studenti koji odmalena žive u u gradu u kojem studiraju propuštaju jedan čitav horizont studentskog života. To jest, onog „pravog“, koji imamo mi pridošlice.

Ništa nije toliko dragoceno koliko su to putovanja kući ili od kuće. Tada možete baš sve da doživite i sigurno ćete imati situaciju (na svakom od njih) da ćete reći: E, sad mogu da umrem.

Postoji nekoliko načina da dođete do svog grada: kolima, autobusom, biciklom, vozom i avionom.


1) Kolima:

u slučaju da posedujete auto, na konju ste. Putovaćete prilično bezbrižno, ali s obzirom da je ovo najdosadniji način, idem dalje. Mogućno je da imate osiguran prevoz od strane prijatelja. To se dešava toliko često koliko danas tiranosaurusi zovu na piće bele medvede.

Postoji šansa da po vas dolaze  roditelji i vraćaju vas kući. Tada ste ili učinili neko krivično delo, ili napustili fakultet, ili bili hospitalizovani, ili nešto drugo dovoljno strašno da izazove ovakvu reakciju. Ili jednostavno, trebalo je odneti kola na servis pa ste im došli „onako, usput“.

                                                                                                    

2) Autobusom:

recimo da ovo i nije tako loša opcija. Naravno, ukoliko zanemarimo da tokom zime možete da umrete od posledica dvočasovne vožnje u limenci koja prati spoljašnju temperaturu održavajući minus i unutra, ili, od posledica sedenja u limenci koja blagovremeno postane sauna. Vozači autobusa imaju posebnu nemogućnost da pronađu zlatnu sredinu. Pod zlatnom sredinom smatram sve između -5 i 35C. Dakle, kriterijum opada svakom vožnjom.

Pored ovoga, treba preživeti i vozačev muzički ukus. Ovde se već hvatate u koštac sa ozbiljnim izazovom. Zaboravite na knjigu koju ste pripremili da čitate, časopis, beleške itd. Nakon 5min od ulaska u bus, čućete frustrirajuće zvuke izvođača „drži me kafano, večeras lomim čašu, večeras posrnuću“. Jedini spas su slušalice i vaš izbor muzike. Naravno, ukoliko ih ne zaboravite. Ponovo.

Autobus je gotovo idealno prevozno sredstvo. Svakako, ako ne putujete u terminima kada to čini sav normalan svet, jer da biste izbegli da plutate u masi od 100 ljudi, vi birate termine za koje mislite da to niko ne čini. Naravno, ukoliko upravo ovako ne razmišljaju svi. Onda i tako plutate u sunđeru ljudi.

3) Biciklom:


4)Vozom:

savršeno rešenje! Ako posedujete lični vagon. Ukoliko to nije slučaj, pripremite se za bliske susrete sa širokim spektrom vrsta. Svakako, jedno od prijatnijih iznenađenja jesu vagoni pretovareni hrpom studentarije koja – ili nosi sa sobom tonu prljavog veša kući -ili, nosi tonu hrane, desetinu vrsta mirisa koji se onda prepliću i bore sa vašim nozdrvama. Hoćete da sedite tokom ta dva i po sata klackanja? Hoćeš. Onda dođite sat vremena ranije i gurajte se sa penzionisanim građanima. Ali pazite, ne dajte da vas privremeno bledilo i mrtvilo zavaraju. Brži su nego što deluju.

Tada se stapate sa vozom i postajete otupljeni mrtvi predmet koji se klacka levo desno. Budite spremni da čujete najrazličitije vrste priča. Od devojke koja je dobila opekotine u solarijumu (mada, to će proći za dan, pa će ići opet, da nadoknadi što danas nije bila), preko momka kojem je bankomat progutao karticu i koji tek sada iz razgovora sa drugom saznaje da je trebao da uđe u banku i uzme karticu nazad, do starca koji priča o onim, dobrim vremenima kada je taj veliki čovek vodio ovu zemlju (jer, kriminalci su oduvek znali kako da železnica ide tačno, logično).

U slučaju da putujete u periodu mimo svake sezone, te nekim slučajem naiđete na poluprazan voz, omašili ste. Gadno. Vidite, sad ste najranjiviji. Sedite sami, gledate svoja posla, kad iznenada neko seda preko puta vas. Ne poznajete čoveka, ali to nije razlog zašto vam on ne bi pričao o svojim burnim doživljajima tetke, ishrani svinja ili kako to da putujete sami. Tada zovite konduktera.

5) Avionom:

Izvinite, ali mi to ne gajimo ovde.

Katarina Kovčin

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s