Tragični junak vs. principi?

„Tragični junak bira svoje ciljeve koji su uzvišeni, visokomoralni i plemeniti, koji se sukobljavaju sa shvatanjima okoline i zakonitostima koje vladaju među ljudima, te braneći iste, podleže tragičnom stradanju.“

Susretala sam se sa situacijama u kojima bi se izvesni principi našli ugroženima, no u takvim događajima često su učestvovale manje značajne ličnosti, ili bar, da budem preciznija, ličnosti koje sam trenutno, i prilično lako, ocenila kao nedostojne da bih srušila svoje principe radi njih. I tu nije bilo problema. Kažete ne, okrenete se i odete. Posebno dragoceno u tim slučajevima, jeste to što se vam se nakon takvih (vaših, naravno) incidenata, iskristališe društvo, vaše okruženje. Ličnosti koje ste markirali kao nedovoljno važnima da biste pregazili sebe, jednostavno uvide da nemaju koristi od vas (niti će uspeti da je steknu), te odu.

I tu nije bilo problema. Vodite se time da ličnosti koje ne mogu da poštuju vaše stavove ni ne zaslužuju da budu predmet vašeg žaljenja ili truda. To je to, uvidite da ste doneli pravilnu odluku, te da ste opet među (više, manje) osobama koje vas poštuju, jer, verujte, one koristoljubive veoma brzo će vas napustiti, kako im odbijate dati korist a onda, čime da se okoriste?

I tu nije bilo problema. Može se i proceniti koliko je neko dostojan gaženja sopstevenog ja, i takvi obično nikad neće tražiti to od vas. No, ukoliko i traže, a vi ih odbijete, razumeće i prihvatiti. S time da nisam sigurna da postoje ovi odbijeni koji nastave da vas posmatraju kao nesebičnu osobu.

Princip.

Ne znam šta je, i ukoliko nisam do sada otkrila verovatno ni neću.  Sumnjam da sa starošću dolazi znanje, verujem da ću dobiti veće iskustvo čija posledica će biti moja samo još veća zbunjenost. I konačno, potpuno neznanje.
Ne želim da definišem taj uzvišeni cilj. (recimo da je to) Ne želim da ga okarakterišem, niti imenujem. Neka princip ostane onaj grozni, proždirući, potresni osećaj koji se stvori kada se od vas očekuje da nešto učinite, ili kažete a vi to jednostavno ne možete.

Neka princip bude pojam zbog kojeg ćete se radije odreći društva osobe nego njega. I tu nije bilo problema.

Konačno, dođete u situaciju kada se stvori problem, kada shvatite da sve one ranije situacije nisu ni bile „prave“, jer nije bilo problema. Nije bilo dvoumljenja.
To je situacija kada treba voljenima da kažete ne. Kada one koje poštujete treba da odbijete, jer ne možete Njega.

Koji princip je dovoljno snažan, dovoljno važan, da biste ga podržali uprkos ličnostima za koje smatrate da su poštene? Koje smatrate „ljudima“. Za koje verujete da bi vama pomogle, i znate da već jesu.

Da li i tada postoji „princip“?

Da li čitav taj kompleks vrednosti, verovanja, želja, snova, misli, stavova je dostojan da izgubite i one dragocene osobe? Vredi li okrenuti leđa čitavom svetu, i konačno, ostati sam? Sve i samo sve, radi principa? Jer, ako te principe uzmete kao temelje vaše ličnosti, vaše biti, kad tad doći ćete u sukob sa okolinom, u sukob sa njenim zakonitostima, i ako želite, bezvrednostima, reći ćete i voljenima ne, i… Pa, posle nekoliko puta i dalje će vas voleti. Posle dvadesetog će vas napustiti.

Zašto bi oni pomagali kad vi niste spremni? Zašto bi oni gazili sebe a vi ne želite? I to je sasvim razumljivo.


Uostalom, ako možete da pronađete potvrdan odgovor na sledeća pitanja, i taj odgovor postoji u fizičkom obliku, nemate razloga za strah (bar neko vreme):

Nikad niste morali da pregazite reč jer je vaša okolina bila uvek razumljiva?

Izneverite drage jer zbog nečega (=principa) ne možete?

Nije vam niko okrenuo leđa jer ste, zbog principa, vi njima ranije okrenuli?

Za sve one koji vide samo jedan odgovor, i on ne postoji kao potvrdan,  pa, kako bi rekli: tough luck. I, niste u jednini.

Ništa, moji principi, ako dođemo ikad do toga da se susretnemo sami, licem u lice,
nadam se da se barem znate kartati.

Yeah, I’m with my principles.
Katarina Kovčin
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s